X
Menu
Logo
Search
Wishlist0
Cart0
search
Matuško Dingač vina: Unikatne note u svakoj vrsti

Matuško Dingač vina: Unikatne note u svakoj vrsti

Jedinstvena vinska regija Dingač, smeštena na padinama jugozapadne Hrvatske, proizvodi neka od najprestižnijih vina na Balkanu. Poznato je i da su vina sa Dingač teroara prva u Jugoslaviji dobila oznaku zaštite geografskog porekla, čime su još više potvrdila svoj ugled.

Među mnoštvom vinarija koje su neraskidivo povezane sa pomenutom regijom Dingač, jedna se posebno ističe svojom autentičnošću i karakterističnim pristupom proizvodnji. To je ni manje ni više nego Vinarija Matuško, smeštena na očaravajućim padinama Pelješca.

Matuško „Dingač četvorologija“

Kako bismo vam približili snagu i raskoš Dingač vina, želimo da predstavimo četiri izuzetna dostignuća vinarije Matuško:

  1. Dingač
  2. Dingač Reserva
  3. Dingač Royal i
  4. Dingač Superior.

Sva četiri Dingača napravljena su od iste sorte – Plavac Mali, ali se međusobno izdvajaju po jedinstvenim karakteristikama o kojima detaljnije pišemo u nastavku.

Matuško Dingač

Krenimo prvo sa Dingač vinom, koje je zapravo temelj narednih vinskih varijacija i sinonim vinarije Matuško. Ovo vino je napravljeno od sorte grožđa Plavac Mali, koja je karakteristična za regiju Dingač.

Prepoznatljivo po tamno crvenoj boji i intenzivnom voćnom mirisu, Dingač je vino koje će vas osvojiti već pri prvom susretu. Punog je ukusa, bogato taninima koji mu daju snagu i dubinu. Na nepcu se prepliću arome borovnice, kupine, suve šljive i crne višnje. Odležalo je u hrastovim bačvama oko 2 godine, što mu daje dodatnu kompleksnost, mekoću i note vanile.

Kada je u pitanju uparivanje sa hranom, odlično se slaže sa crvenim mesom ili tvrdim sirom. Za što bolje degustaciono iskustvo preporučujemo služenje na temperaturi od 13 do 16°C.

Matuško Dingač Reserva

Dingač Reserva, sledeće u nizu Dingač vinske četvorologije, takođe je napravljeno od sorte Plavac Mali. Ono što ga razlikuje od običnog Dingača je njegova intenzivnost, bogatstvo aroma i duži proces odležavanja u hrastovim bačvama – oko 3 godine.

Njegova zrelost dolazi do izražaja kroz note suvog voća, tamne čokolade i začina, pružajući senzacionalno iskustvo svakom ljubitelju vina. Bogate strukture i dubokog ukusa, Dingač Reserva je pravi dragulj vinarije Matuško.

Preporučujemo serviranje uz biftek, divljač, suvo voće, pršutu ili tvrdi sir. Dok će vam ugodniji degustacioni efekat pružiti posluživanje na temperaturi od 16 do 20°C.

Matuško Dingač Royal

Dingač Royal je treća varijacija Dingač vina koju morate isprobati. Ovo vino je pažljivo odabrano iz najboljih vinograda i odražava pun potencijal Plavca Malog kao sorte.

Na nepcu se osete intezivne arome suvog voća, tosta, čokolade i džema. Visok kvalitet duguje četvorogodišnjem odležavanju u hrastovim bačvama koje su zaslužene i za tragove vanile. Snažna i bogata struktura sa blagim taninima pruža nezaboravan doživljaj na nepcu. Dingač Royal sa pravom nosi kraljevsku titulu.

Idealno se slaže uz crveno meso, suvo voće, orašaste plodove, tamnu čokoladu i tvrde sireve. Kako bi se osetile njegove arome u punom sjaju preporuka je serviranje na temperaturi od 16 do 20 °C.

Matuško Dingač Superior

Dingač Superior je kruna ponude vinarije Matuško. Ovo istinsko vrhunsko vino je rezultat pažljive selekcije najboljih grozdova sorte Plavac Mali i vrhunskog umeća vinara. Svoj neosporni kvalitet duguje i petogodišnjem odležavanju u hrastovim bačvama.

Na nepcu se prepliću note tamnog voća, suve šljive, džema od borovnice, delikatnih začina i tamne čokolade koja daje slatkasti zaostali ukus. Punog je tela, duge završnice, kompleksnog ukusa, dok harmonija svilenkastih tanina i kiseline naglašavaju njegov kvalitet i eleganciju. Dingač Superior je vino koje ostavlja bez daha i u potpunosti opravdava svoje ime.

Na trpezi se odlično slaže sa čokoladnim desertima, suvim voćem, orašastim plodovima i plavim sirom. Degustacioni vrhunac dobijate serviranjem na temperaturi od 16 do 20°C.

Koje Matuško Dingač vino prvo degustirati?

Ukoliko se pitate koje od Dingač vina vinarije Matuško treba prvo degustirati, imamo odgovor za vas! Bilo koje od Dingač varijacija da izaberete - Dingač, Dingač Reserva, Dingač Royal ili Dingač Superior nećete pogrešiti.

Naša preporuka čvrsto je utemeljena prethodnim degustacijama zbog čega vam sa sigurnošću možemo potvrditi da Dingač vina iz ove prvoklasne kolekcije pružaju posebno iskustvo. Svaka Dingač vinska kap na svojstven način ističe karakter, lepotu sorte Plavac Mali i autentičnost Dingač teroara.

Ako ste u prilici, toplo vam preporučujemo da posetite Vinariju Matuško i u prelepom ambijentu uživate u neverovatnim vinskim kreacijama koje će se sigurno trajno urezati u vaša čula.

Za one koji trenutno nisu u mogućnosti da posete vinariju, Dingač vina dostupna su na Winea online vinoteci.

 

Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
© 2025 Winea | Sva prava zadržana. Powered by Croonus Technologies.