X
Menu
Logo
Search
Wishlist0
Cart0
search

Matuško vinarija

Iako je vinogradarska tradicija u porodici Matuško izuzetno bogata, prva vina za komercijalnu prodaju su tek 1997. godine predstavljena u maloj vinariji u Potomju.

Vrtoglavi uspeh vinarije i prepoznatljivost vina duguju se modernom procesu proizvodnje u koji su članovi porodice pažljivo utkali kulturu gajenja i prerade grožđa koja je usavršavana generacijama unazad.

“Bitno nam je da naša vina pričaju priču o istoriji našeg zavičaja i prikažu svoj specifičan karakter. Stoga pridajemo apsolutnu pažnju celokupnom procesu već od vinograda pa do same proizvodnje vina, kako bismo zadržali autohtonost i jedinstvenost koju nam karakter našeg Plavca i pelješka zemlja pružaju.”

Sva crvena vina vinarije Matuško, sem jednog, prave se od autohtone sorte koja je najzastupljenija na poluostrvu Pelješac – Plavac mali. Tradicionalno vinogradarsko područje poznato je i po tome što su vina s položaja Dingač prva su u Jugoslaviji dobila oznaku zaštite geografskog porekla.

Plavac je poznat po proizvodnji gustih i robusnih crvenih grozdova sa aromama crne trešnje i notama bibera, dima i začina. Često imaju dosta alkohola i tanina, što im daje odlične sposobnosti starenja.

Zbog svoje rubinsko crvene boje, vina od njega u Dalmaciji zovu „krv zemlje“.

Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
© 2024 Winea | Sva prava zadržana. Powered by Croonus Technologies.