X
Menu
Logo
Search
Wishlist0
Cart0
search
VINSKI BONTON: Kako probati vino?

VINSKI BONTON: Kako probati vino?

Degustacija vina je interesantan ritual koji mogu raditi svi - početnici, hobisti, profesionalci. Kako bi degustacije postale pravi doživljaj važno je da savladate osnovni vinski bonton.

Najosnovnije je pravilno držanje čaše za vino, potom slede zanimljiviji koraci - posmatranje vina, mirisanje vina, probanje vina i finalni aftertejst.

Pravilno držanje čaše za vino

Klasična vinska čaša sa stablom obično se prilikom degustacija puni do trećine, sačinjena je od posude u koju sipate vino, stabla (deo ispod posude) i osnove (podnožja).

Postoji više vrsta čaša za vino, određene su za crvena vina (šire čaše), bela vina (uže čaše), šampanjce (uske, visoke čaše).

Generalno, kod držanja vinske čaše, važi pravilo što manje kontakta, jer način na koji držite čašu za vino može uticati na aspekte – vid, miris, ukus i na celokupno doživljavanje vina.

Pravilno držanje čaše za vino može poboljšati vaše degustaciono iskustvo na nekoliko načina:

  • Sprečava vašu ruku da zagreje vino

Zagrevanje vina može promeniti njegov ukus i aromu. Ovo je posebno važno za bela i penušava vina, koja se najbolje služe ohlađena.

Ako čašu držite za gornji deo, toplota vašeg tela može se preneti na vino i učiniti da ono izgubi svežinu i hrskavost. Takođe, uticaće na harmoniju komponenti vina, kao što su kiselost, slatkoća i tanini.

  • Omogućava vam da vrtlate vino u čaši

Mešanje vina je lakše i sigurnije kada držite čašu za dršku, manji je rizik od prosipanja, prskanja vina. Takođe, sprečavate da prstima ostavite mrlje ili otiske na staklu koje mogu zamagliti boju i bistrinu vina, ometati vas u procenjivanju starosti, kvaliteta i stila.

Vrtlanje vina može poboljšati ukus i složenost vina, osloboditi isparljiva jedinjenja koja daju vinu njegov miris i ukus. Takođe, izlaganjem vina vazduhu utiče se na mekšanje vina i isticanje nijansi.

Kako elegantno držati čašu za vino?

Najelegantniji način da držite vinsku čašu je za dršku, a prateći nekoliko kratkih saveta sigurno ćete savršeno savladati i ovu finesu, koja vas može odvojiti od početnika.

  • Držite stabljiku između palca i kažiprsta, ili između palca i srednjeg prsta.
  • Možete lagano nasloniti druge prste na podnožje stakla radi ravnoteže.
  • Ne hvatajte dršku previše čvrsto, jer to može izgledati napeto i neprijatno.
  • Držite zglob uspravnim i opuštenim, nemojte uvijati zglob, ne želite da izgledate neprirodno, napravite glatku i gracioznu liniju od ruke do šake do čaše.
  • Držite staklo pod blagim uglom od tela kako biste sprečilli prolivanje, prskanje vina i zaklanjanje pogleda na vino. Takođe, na taj način stvorićete izvesnu udaljenost između nosa, nepca i ruba čaše, što će vam omogućiti da bolje osetite miris i ukus vina.
  • Ne držite čašu previsoko ili prenisko, idealna visina je oko nivoa grudi ili malo ispod. Ovo će vam omogućiti da lako i graciozno prinesete čašu nosu i ustima.

Osim što može poboljšati ukus, aromu, izgled i ukupan utisak o vinu pravilno držanje vinske čaše pokazuje vašu sofisticiranost kao ljubitelja vina.

Prateći pomenute kratke smernice, držaćete vinsku čašu kao profesionalac poboljšavajući svoje degustaciono iskustvo.

Pravilna degustacija vina

Nakon što ste savladali bonton držanja vinske čaše, možete krenuti na edukaciju o degustaciji vina, koristeći tri čula: oko, nos, nepca i ne zaboravite na finalni aftertejst.

1. Posmatrajte vino (oko)

Na samom početku, čašu postavite naspram svetlije, bele podloge, osmotrite vino par sekundi kako biste utvrdili bolje o kakvom se vinu radi (crvenom, belom, roze, penušavom), a ako ugledate mehuriće na korak ste bliže rešenju. 

Nijansa vina vam može pomoći u otkrivanju starosti vina, bela vina starenjem postaju tamnija – od žute, ka ćilibarnoj, dok crvena starenjem gube boju, od crvene kreću se ka cigla boji.

Ispitajte njegovu bistrinu, zarotirajte vino u čaši, ako primetitte da se niz obod čaše slivaju vinske suze to je znak da je vino punije, jače i da ima visok sadržaj alkohola.

2. Pomirišite vino (nos)

Vrtlajte vino u čaši, u krug, u krug kako bi se ušunjao kiseonik i oslobodio mirisne note. Nakon toga, blago prinesite čašu nosu, skoncentrišite se, pomirišite vino i pomislite na šta vas miris podseća. Kako se nos brzo umori od mirisanja, ali takođe brzo resetuje, ponavljajte započeti ritual.

Posvetite dosta pažnje mirisanju vina, pokušajte da pronađete određenu notu i da opažate arome. Arome se okvirno mogu klasifikovati na primarne, sekundarne i tercijarne.

Primarne arome dolaze od sorte grožđa, uključuju voćne, cvetne ili biljne note. Bela vina obično imaju note kruške, jabuke, ananasa, dok su kod crvenih vina zastupljene note bobičastog voća.

Sekundarne arome proističu iz procesa pravljenja vina, najčešće se uočavaju ostaci kvasca, miris kore sira, ljuske oraha ili odležanog piva.

Tercijarne arome dolaze od starenja, odležavanja u inox, hrastovim bačvama, obično aludiraju na ukuse kao što su vanila, začini, tostirani orah.

3. Probajte vino (nepca)

Naša nepca odličan su alat za upoznavanje vina, pomažu nam da otkrijemo ukus i teksturu vina. Na ovaj način percepira se slano, kiselo, slatko ili gorko dok se prirodna slatkoća posebno manifestuje kod vina koji zadržavaju deo grožđanih šećera.

Dosegnite punu koncentraciju i uzmite polovičan gutljaj, zadržite vino na nepcima, blago udahnite i pokušajte da osetite arome blagim bućkanjem. Nakon provere na nepcima podelite vaša zapažanja o aromama sa drugima.

4. Gutanje vina (aftertejst)

Prema vinskom bontonu vino nakon gutljaja možete ispljunuti u adekvatnu posudu, ne morate ga popiti ukoliko ste na vinskoj degustaciji i želite da isprobate što više vina, bez da se napijete.

Ukoliko se odlučite da progutate vino zadesiće vas retronazalna reakcija. Osetićete vinsku završnicu koja najčešće može da vas iznenadi voćnim ili začinskim aromama. Ukoliko ukus duže traje, možete upotrebiti učestali vinski termin da vino ima dugu završnicu.

Da li vam se isprobano vino dopada ili ne?

Krajnji utisak nakon degustacije može biti šarenolik, ali će vam definitivno pomoći da odaberete etiketu koju želite da imate u svojoj vinskoj kolekciji. Vaš sud ne morate iznositi javno, dovoljno je da ste sebi dočarali utisak o vinu, jer ukusi i zapažanja se od osobe do osobe mogu razlikovati.

Ne zaboravite nakon degustacija u vinotekama da kod kuće isprobate trik – degustirajte različita vina zatvorenih očiju kako biste bolje uočavali razlike u vinima.

Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
© 2025 Winea | Sva prava zadržana. Powered by Croonus Technologies.